Ekonomi

Küresel piyasalar karışık

Küresel piyasalar yarın ABD’de açıklanacak enflasyon verileri öncesi yön arayışlarını sürdürüyor.

Ülkede güçlü seyrini sürdüren işgücü piyasalarının ardından yarın açıklanacak enflasyon verilerinin ABD Merkez Bankası’nın (Fed) önümüzdeki döneme ilişkin politika adımlarına ilişkin beklentiler üzerinde etkili olması bekleniyor.

Geçen hafta Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdamın beklentilerle uyumlu olarak 236 bin olarak açıklanmasıyla birlikte, Fed’in Mayıs ayında faiz artırımlarına devam edeceği fiyatlaması güçlenmeye devam ediyor. Banka’nın 25 baz puanlık faiz artırma olasılığı yüzde 72.

Mayıs ayından sonra Fed’in izleyeceği politikalara ilişkin belirsizlikler güçlü kalmaya devam ederken, Cuma günü JP Morgan, Wells Fargo ve Citibank gibi bankalarla hızlanacak bilanço sezonunun bu beklentilere ilişkin soru işaretlerini azaltabileceği tahmin ediliyor. .

Analistler, Fed’in enflasyonla mücadele kapsamında ekonomik aktiviteyi yavaşlatmak istediğini ancak piyasada Banka’nın adımlarının ülke ekonomisinde ani bir durmaya neden olup olmayacağı endişesinin devam ettiğini kaydetti.

Öte yandan Dünya Bankası Grup Başkanı David Malpass, küresel ekonomik büyüme tahmininin bu yıl için yüzde 1,7’den yüzde 2’ye revize edildiğini bildirdi.

10 aylık bir aradan sonra Bitcoin yeniden 30 bin dolar seviyesinin üzerine çıktı ve altının ons fiyatı yüzde 0,5 artarak 2.000 dolar oldu.

Dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,10, Dow Jones endeksi yüzde 0,30 yükselirken, Nasdaq endeksi yüzde 0,03 geriledi. ABD’de endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında cuma günü başlayan tatil bugün prestijiyle sona erdi. Endeks vadeli işlem sözleşmeleri tatilin ardından yüzde 1’e yakın primde.

Asya’da Çin dışındaki borsalar yukarı yönlü hareket ederken, Çin’de bugün açıklanan veriler bu gidişte etkili oluyor.

Buna göre, Mart ayında Çin’de TÜFE yıllık bazda yüzde 0,7 artarken, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 2,5 geriledi. Analistler, özellikle ÜFE’deki düşüşün dünyada talep düşüşüne işaret ettiğini ve Çin ekonomisine ilişkin endişeleri artırdığını bildirdi.

Japonya’da ünlü yatırımcı Warren Buffet’in Japon şirketlerine yatırım yaptığını ve bu yatırımları artıracağını açıklamasının ardından hisse senedi piyasalarındaki yükseliş yüzde 1’i geçti.

Güney Kore’de merkez bankası beklentiler doğrultusunda politika faizini değiştirmeden yüzde 3,50’de tuttu.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,2, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,4 yükselirken, Çin’de Şangay bileşik endeksi yüzde 0,5 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,1 azaldı.

Dün iç piyasada alımlı seyir izleyen Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi günü önceki kapanışın yüzde 3,40 üzerinde 5.092,31 puandan tamamladı.

Dün yüzde 0,1 artışla 19,2757’den kapanan Dolar/TL, bugün bankalararası piyasa açılışında 19,2730’dan işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde sanayi üretimi, yurt dışında Euro Bölgesi’nde perakende satışlar, Uluslararası Para Fonu (IMF) Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nun takip edileceğini ve teknik olarak BIST 100 endeksinde 5.150 ve 5.200 seviyelerinin direnç olduğunu, 5.050 ve 5.000 puan takviyedir. konumunda olduğunu söyledi.

Bugün piyasalarda takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, Şubat sanayi üretimi

12.00 Euro Bölgesi, Şubat ayı perakende satışları

16.00 IMF Küresel Ekonomik Görünüm Raporu

karpuzlu-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu